Pages Navigation Menu

Asociația Umanistă Română – una dintre vocile ce susțin legea parteneriatului civil

Deputatul Remus Cernea a organizat pe 29 februarie la Palatul Parlamentului prin Comisia pentru drepturile omului, “Conferința Importanța recunoașterii parteneriatului civil și a drepturilor persoanelor LGBT în România” , conferință la care au fost prezenți și o parte dintre membrii Asociației Umaniste Române.

Conferința a fost organizată în contextul în care parlamentul italian a început dezbaterea pentru legalizarea parteneriatului civil ca urmare a Deciziei CEDO din luna iunie 2015 care a arătat că Italia a încălcat Art. 8 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, „Italia nu și-a îndeplinit obligația de a asigura cetățenilor un cadru juridic specific care prevede recunoașterea și protecția uniunii lor”.

O situație similară se petrece și în România unde conform ultimelor date obținute la recensământ, peste 800.000 de persoane au declarat că trăiesc în uniune consensuală. În actuala legislatură, inițiativa legislativă pentru recunoașterea parteneriatului civil atât pentru cupluri heterosexuale, cât și pentru cele formate din persoane LGBT, a fost respinsă de două ori.

Parteneriatul civil este un contract încheiat în fața unui notar public, fără nici un fel de discriminare, între două persoane adulte de sex diferit ori de același sex, care consimt să conviețuiască în baza afecțiunii, respectului și sprijinului reciproc și a egalității de drepturi.

Statul român este obligat să ofere protecție egală în fața legii tuturor acestor forme de conviețuire familială așa cum o fac majoritatea statelor membre UE, 21 din 28, inclusiv Cipru și Grecia, țări cu majoritate ortodoxă.

La conferință au participat ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor SUA, Canadei, Olandei, Finlandei, Germaniei, Marii Britanii, Suediei și Spaniei, senatori (senatorul PNL Vlad Nicolae Popa), reprezentanți ai Curții Constituționale (Maria Safta) și reprezentanți ai societății civile: Asociația Accept, Asociația Mozaic, Agenția pentru Dezvoltare Comunitară Împreună, Asociația Umanistă Română etc.

Coordonatoarea Asociației Umaniste Române, Cristina Iacob, a luat cuvântul pentru a susține acest proiect de lege.

Toată lumea înțelege ce înseamnă dragostea, respectul, familia. Cred că mesajul nostru ar trebui să îi facă pe oameni să înțeleagă că parteriatul civil reprezintă o uniune între oameni care se iubesc și doresc aibă drepturi egale cu ceilalți fie că sunt LGBT, sau heterosexuali. Societatea românească trebuie să înțeleagă că parteneriatul civil nu este un atac la instituția familiei sau a căsătoriei, este o completare a acestora, întrucât oamenii care intră într-un astfel de parteneriat, o fac pentru că își doresc să clădească ceva frumos, să construiască relații bazate pe respect, dragoste și familie, nucleul de bază al societății. Lumea s-a schimbat, suntem oameni cu emoții, gânduri, activități complexe, familiile cunosc acum mai multe forme, dar baza tuturor lucrurilor este și va fi mereu iubirea. Poate că unii oameni nu înțeleg rolul parteneriatului civil sau nu au fost suficient de atenți să asculte, dar cu toții înțelegem dragostea și nevoia de recunoaștere în societate. Și despre asta este parteneriatul civil.”

 

Un articol semnat de Marilena Veronica Ene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.