Pages Navigation Menu

Cum a fost la Seara Jocurilor Umaniste

O echipă mică, o mână de oameni devotați cu dorință de acțiune și un coordonator cu inițiativă. Ce au făcut ei în seara de 24 martie în Cluj-Napoca? Desigur că nu au prins un criminal aflat în libertate, nu au salvat Germania de fascism și nici nu au pornit ei înșiși mișcarea, ce să mai vorbim de cucerirea lumii prin fraze oribile cu rolul de a stârni râsul sau poate doar de a-i îndemna pe oameni spre a se îndoi de încrederea pe care au avut-o până atunci in umanitate.
Seara Jocurilor Umaniste

Corect ar fi să spunem că nu au făcut asta la o scară mare, dar dintr-o altă perspectivă, lucrurile chiar s-au întâmplat astfel. Mai exact, ele s-au desfășurat pe mesele din Checkpoint, un local de boardgames din Cluj Napoca. Pe 24 martie, cei trei membri din Cluj ai Asociației Umaniste Române au găzduit un eveniment special destinat prieteniei și distracției cu ajutorul atmosferei familiale a jocurilor de masă. Scopul întâlnirii a fost unul sincer: promovarea valorilor umaniste și adunarea mai multor oameni cu aceleași înclinații pentru o seară petrecută împreună.

Vremea mohorâtă de afară nu a fost de partea jucătorilor, însă prea puțin a contat un detaliu atât de neînsemnat pentru cei prezenți la Checkpoint care au colaborat pentru al prinde pe MistSeara Jocurilor Umanisteer X, au jucat rolul liberalilor sau au compus propoziții dubioase la mesele de Scotland Yard, Cards Against Humanity sau renumitul Secret Hitler! Și pentru a spori sentimentele vii ce s-au făcut simțite în seara jocurilor umaniste, cei care au intrat in pielea parlamentarilor germani din Secret Hitler au ales să comunice în limba engleză, întrucât unul dintre ei era de naționalitate americană. Jocurile de rol s-au amplificat, iar fiecare persoană a devenit un cu totul alt personaj în timpul dezbaterilor ce au stimulat abilitățile persuasive ale combatanților.

Ca un mini-joc umanist, Timea, una dintre colege noastre, a împărțit fiecărei mese joc câte o ciocolată destinată echipei câștigătoare. Celor sau celui care a învins i-au fost date două opțiuni: de a păstra ciocolata pentru sine sau de a o împărți cu restul participanților.

Dar, după cum ne-am așteptat, premiul Seara Jocurilor Umanistenu a rămas numai în mâna taberei câștigătoare, ci a fost distribuit în mod egal și fără rețineri tuturor jucătorilor.

Echipa a avut o sarcină destul de ușoară cu privire la întreținerea atmosferei, cu atât mai mult cu cât persoanele prezente au fost motivate să cunoască jocurile și să afle mai multe despre umanism. Cadrul bine organizat a permis o desfășurare cursivă a evenimentului, iar gazda, foarte politicoasă de altfel ne-a îngăduit să mai ramânem la mese chiar și după ora închiderii.

Seara Jocurilor Umaniste

Seara s-a încheiat cu diverse discuții pe teme generale asupra cărora umanismul își exprimă punctul de vedere, iar celor interesați de Asociația Umanistă Română le-au fost date toate informațiile necesare pentru a putea înțelege rațiunea din spatele proiectelor și ideilor susținute de organizație. Cu impresii pozitive și mai multă poftă de joc, invitații acum deveniți prieteni și-au luat rămas bun și fiecare, sub propria umbrelă sau împărțind-o pe cea a celuilalt, au apucat drumul spre casă. Checkpoint ar putea avea plăcuta surpriză de a mai auzi de noi, dar asta în aprilie, când va fi mai cald și când se vor deschide noi oportunități pentru a cunoaște alți oameni și pentru a ne reuni cu cei pe care deja am avut plăcerea de a-i întâlni.

O poveste de Bogdan Raicu si Cristian Pandelica

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.