Pages Navigation Menu

Semnează petiția pentru un stat laic!

Semnează petiția pe www.statlaic.ro!

Cerem Parlamentului ca laicitatea statului să fie prevăzută explicit în Constituție!

Propunerea de modificare a Art. 1 alin. 3 din Constituție, cu precizarea laicităţii statului a fost formulată, în Parlament, de către deputatul independent Remus Cernea (Partidul Verde), dar şi de către un număr de 33 de organizaţii neguvernamentale în cadrul Forumului Constituţional.

Propunerea a fost însă respinsă de către Comisia pentru revizuirea Constituţiei, cu 2 voturi pentru (din partea lui Crin Antonescu şi Varujan Pambuccian), 5 abţineri şi 14 voturi împotrivă.

Ea urmează însă să fie supusă dezbaterii şi votului în plenul Senatul României în cursul lunii iunie, şi în Camera Deputaţilor, probabil, în septembrie 2013. La votul din plen această propunere ar putea fi aprobată.

Prin semnătura dumneavoastră transmiteţi Parlamentului că doriţi statuarea prin Constituţie a laicităţii statului român.

Motivarea propunerii:

“Laicitatea statului este acel principiu democratic asumat de numeroase state cu democraţii consolidate prin care este garantată neutralitatea instituţiilor statului în raport cu cultele religioase şi libertatea religioasă pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea lor faţă de religie. Ţările democratice care au biserica separată de stat sunt cele în care nici un cult nu este favorizat sau discriminat, în care cetăţenii, indiferent de opţiunea lor faţă de religie au dreptul la liberă manifestare. În absenţa unei clarificări constituţionale a raporturilor dintre stat şi biserică, am asistat în ultimii 23 de ani la numeroase încălcări ale separării dintre stat şi biserică reflectate adesea în presă şi în dezbaterile publice. Această separare a statului de biserică va întări autonomia cultelor şi va diminua riscul ca politicienii să utilizeze resursele publice pentru a obţine capital politic personal.”

Romania stat laic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.